Ajuda’ns a accelerar la recerca de la Distròfia Muscular

Estem fent una campanya per recaptar els 25.000 € necessaris finalitzar les últimes fases d’aquest projecte

La Distròfia Muscular miotònica DM1  afecta a 1 de cada 8.000 adults a Espanya, és la distròfia muscular més severa i freqüent en adults. També coneguda com a malaltia de Steinert, és una malaltia neuromuscular hereditària considerada rara, d’incapacitació progressiva. En l’actualitat no existeix cura.

Gran part de la recerca que desenvolupem en l’Institut de Bioingenieria de Catalunya (IBEC) es focalitza en la creació de noves solucions de medicina personalitzada.

Amb l’objectiu que aquestes aplicacions puguin portar-se a la pràctica clínica al més aviat possible, hem creat el nou programa IBEC Faster Future.

 

Mitjançant el programa Faster Future, volem accelerar i portar a la pràctica clínica determinats projectes que ja es troben en una fase avançada de recerca, i tu pots ajudar-nos a aconseguir-ho.

El projecte seleccionat per a aquesta ocasió és un “múscul en un xip”, ho lidera el Dr. Javier Ramón, i servirà per avaluar les teràpies dirigides a pacients afectats de distròfia muscular miotònica.

Amb aquest projecte tindrem la possibilitat d’obtenir, en un curt període de temps, un dispositiu (múscul en un xip) que ens permetrà valorar l’eficàcia dels fàrmacs relacionats amb la distròfia muscular de manera personalitzada, sense l’ús d’animals, mitjançant el cultiu de cèl·lules musculars del propi pacient..

Aquest dispositiu ens permetrà posar a prova fàrmacs i tractaments en condicions reals, amb la finalitat que els tractaments que puguin ser més eficaços i eficients siguin identificats abans de ser aplicats.

 

Com és el múscul en un xip?

El projecte “múscul en un xip” consisteix en la creació de teixit muscular esquelètic 3D utilitzant les pròpies cèl·lules del pacient. Per a això, els investigadors encapsularan les cèl·lules en biomaterials especials impresos en 3D  que actuaran com a matrius: es tracta d’ambients bioactius que uneixen les cèl·lules perquè puguin assemblar-se i formar teixits complets.

El teixit resultant s’incorporarà a un dispositiu amb un xip de disseny micromètric (dreta), més petit que una targeta de crèdit, i es combinarà amb biosensors capaços de mesurar les variables rellevants, com el consum de glucosa del múscul, les secrecions o la insulina.

A més de monitoritzar l’evolució de la malaltia del pacient de forma personalitzada, la plataforma també permetrà l’estudi de diferents fàrmacs o tractaments en condicions molt similars a les de l’organisme, identificant aquelles que ofereixen el major potencial o les que tenen més probabilitats d’èxit.

Menys assajos amb animals

A més d’oferir una forma innovadora i personalitzada de seguiment de la DM1 , i una plataforma per a l’assaig de nous tractaments, el projecte “múscul en un xip” també ofereix una alternativa als models animals, reduint la quantitat d’assajos amb petits mamífers en el laboratori.

En tractar-se  d’un estudi amb les cèl·lules del propi pacient, els resultats són més reals que els obtinguts amb el model animal.

Tu pots ajudar-nos

En l’actualitat no existeix cap projecte d’aquestes característiques, amb la teva ajuda podem accelerar l’arribada d’aquesta solució personalitzada a la pràctica clínica al més aviat possible

Estem duent a terme una campanya per recaptar els 25.000 € necessaris per dur a terme les últimes fases del projecte: incorporar els biosensores al teixit muscular, validar la plataforma i fer proves amb fàrmacs.

L’objectiu és engegar aquestes últimes fases del projecte al gener de 2018, amb la intenció de tenir el primer prototip funcional a la fi de 2019.

Ja tenim alguns socis que s’han compromès a contribuir per ajudar-nos a aconseguir el nostre objectiu, però no és suficient.

 

Ajuda’ns a accelerar la recerca